Alledaags

Spam

In mijn ‘ongewenste e-mailbox’ zitten 19 berichten. Keurig weg gefilterd door de virusscanner die mijn lief periodiek op mijn laptop installeert. Aan de ene kant irriteren die e-mailberichten me, aan de andere kant moet ik er hard om lachen. Soms vraag ik me serieus af of de zender ervan echt denkt dat er mensen zijn die hier intrappen. Waarschijnlijk wel, want anders zouden ze de moeite niet nemen.

Tien kilo afvallen in een week zou inderdaad jofel zijn, maar het lijkt me niet realistisch heren. Heren ja, dames schrijven dit soort teksten niet. Die weten wel dat dit onmogelijk is. En oh ja, tuurlijk zouden onze hypotheeklasten omlaag kunnen. Maar dat regelen wij zelf wel, daarvoor ga ik echt niet op de bijgeleverde link klikken sufferd. Teksten als ‘Preventieve oplossing voor Artritis’ en ‘gratis games bij Gameonline’ komen voorbij. Ook is mijn Thindermatch goedgekeurd. Wat denk je zelf, dat ik op zoek zou willen naar een griezel online? ‘Gegarandeerd seks op de eerste date’ wordt mij beloofd. Gatverdamme. Oh ja, ik moet er wel even voor doorklikken, want anders ‘zal mijn account verwijderd worden’. Jeetje.

Verder lees ik dat er gratis tickets voor me klaarliggen voor Centerparcs, de Eemhof, Duinrell (inclusief Tikibad) en ook een sprookjesachtig weekendje in de Efteling. Zucht. Zijn de mensen nou echt zo naïef dat ze er geen erg in hebben dat deze e-mails van ene frank-nog-wat afkomstig zijn en niet van de desbetreffende firma zelf? En oh wauw, ik kan een gratis Tarot lezing krijgen van het medium Christina! Er staat bij dat ik ‘op de goede weg’ ben en dat ‘het geluk’ mijn kant op komt. Game electronics zegt me dat Emma wel wat gezelschap kan gebruiken en dat Patricia intiem contact zoekt. Bah, ik moet er niet aan denken.

Ik lees over welkomstpakketten, bonussen en dat ik eenvoudig miljonair kan worden met Bitcoins. Ik hoef alleen maar een account aan te maken! Gratis natuurlijk. Als ik doorklik kan ik zelfs zien of ik de winnaar ben van een Audi! Bovenstaande is niet verzonnen, het is slechts een opsomming van de afgelopen dagen. 

Zelfs in mijn e-mailbox van tanjaschrijft.nl zit regelmatig spam. Maar die is van een ander soort. Hierin krijg ik berichten van bedrijven die ervoor kunnen zorgen dat ik ‘nog meer winst kan boeken’ door mijn website door hen te laten verzorgen. Sorry jongens, ik ben niet begonnen met schrijven voor de winst. Ik wil gewoon mijn hoofd een beetje leegmaken. Het is hobby! En het was niet de bedoeling dat ik er meer werk bij zou krijgen door alle shit in mijn e-mailbox te moeten leegmaken. Dus nee, op dit soort berichten reageer ik inderdaad niet. Lieve spamboxemailers, ik snap het, het zijn ook voor jullie waarschijnlijk pittige tijden. Je moet misschien krabben en bijten om je boterhammetje te verdienen, net als wij. Maar doe het eerlijk, zoek een baan. Maar val mij en de rest van de wereld er niet mee lastig.