Alledaags

Sjaaltje

Van de week heb ik een paar nieuwe schoenen gekocht. Ik had ze al een tijdje op mijn verlanglijstje staan, maar vond ze veel te duur. Omdat ik grote voeten heb, kan ik meestal niet slagen. Als ik dan een keer iets gaafs tegenkom in mijn maat, word ik daar erg onrustig van. En dat werd ik nu want ik vond ze zo ontzettend leuk. Het linkje sloeg ik op in mijn favorieten om af en toe nog eens te kijken of ze echt nog zo leuk waren en nog steeds zo duur. Toen er ineens een kortingsactie was, en ze haast vijftig euro goedkoper werden, sloeg ik mijn slag. Tot mijn grote vreugde zitten ze zalig en zijn ze net zo leuk als op de plaatjes. Enige dingetje is; ze zijn rood. Geweldig leuk maar ik heb eigenlijk niets wat daarbij past. En om nou ineens een rood kledingstuk erbij te zoeken, dat was nou ook weer niet de bedoeling. Ik bedacht dat een sjaaltje ook zou kunnen en zocht in de stad.

Al heel snel zag ik dat het nog niet mee zou vallen. Rood is momenteel niet in de mode. Niet dat mij dat iets kan schelen, maar er hangen dan alleen andere kleuren.  Brandweerrood was niet de kleur die ik bedoelde. Helemaal egaal rood is saai, maar het is winter dus in combinatie met wit is veel te zonnig nu. Daarbij, ik heb wel een leuke sjaal met rood, maar ook die is voor de zomer. Geen optie dus. Op zoek naar iets met een mooie kleur rood op internet dan maar. Zag ik iets leuks dan was het te flets of de hysterisch. Panterprints zijn geinig, maar snel ordinair. Slierten eraan te onhandig. Als ik een leuke gestipte tegenkom staat er groot bij ‘voor heren’. Hoezo? Als er iets genderneutraal is lijkt het me wel de sjaal.

Op de site waar ik zoek zijn 72 pagina’s met sjaals. Daar moet er toch wel minimaal één tussen zitten die ik leuk vind? Waarom hebben al die voetbalclubs rood in hun basiskleuren? Ik was niet op zoek naar sjaals van FC Ajax, PSV, FC Utrecht, FC Liverpool, FC Amsterdam, Feyenoord, AZ Alkmaar, de PSV Eindhoven supporterssjaal of die van FC Twente. Wel weer wat geleerd; ik wist niet dat er een Ajax-vrouwenteam bestond (waar dus ook een sjaal van verkrijgbaar is).

Ik zie omslagdoeken die veel te groot zijn, die met ruitjes zijn net grote theedoeken. Gebreide zijn te dik en de synthetische te dun en vast ook zo ellendig statisch. Allerlei wilde motieven komen voorbij van paardenhoeven tot zoenafdrukken. Als ik eindelijk een fantastisch mooie zie, is ie honderd euro. Dat is toch geen bedrag voor een sjaal? Maar ja, hij is dan wel de juiste kleur bordeauxrood en met de hand geborduurd in allerlei warme tinten. En wat zou ie prachtig staan bij mijn nieuwe schoenen. Net als ik bijna heb besloten dat je jezelf af en toe mag kietelen, zie ik dat ie van wol is. De hemel zij geprezen; hij prikt dus hij valt af. Maar wat een mooi motief was het.

Van ellende kijk ik zelfs even op Ali Express. Daar is het geen drama als je eens een miskoop hebt, want dan was het maar een paar euro. Helaas is de levertijd dan half januari. Nou ja, dan is de winter bijna om en hoeft het natuurlijk niet meer. Ook Ali valt af. Vroeger ging ik voor een sjaal nog wel eens naar Vroom en Dreesman, die hadden zoveel keus! Zelfs bij mijn favoriete Hema hangt niets leuks met rood. Van de internetsite waar ik zoek wordt ik steeds moedelozer. Ik kom nu zelfs Spaans gestipte omslagdoeken tegen en Hawaïkransen.

Van de week heb ik mijn eigen kledingkast opgeruimd. Daarin staat een mand vol met sjaals. Nu ik ze allemaal nog eens door mijn handen liet gaan, vond ik die van Olily echt niet meer kunnen. Ik weet waarom ik ‘m ooit heb aangeschaft; ik vond de kleurtjes zo mooi. Diep donkerblauw in combinatie met turquoise en dieprood met knalrood. Maar jongens wat een vreselijk truttig ding. Ik heb ‘m nooit omgehad en ga dat ook niet meer doen. Prima om op Marktplaats te zetten. Als ik zoek wat een nieuwe kost van dit merk verbaast me dat nog. Ik vraag er nu een fractie van en krijg gelijk een koper. Of ze vandaag nog mag komen om ‘m op te halen? Tuurlijk! Twee uur later belt een mevrouw aan die wild enthousiast is door mijn sjaal. Ze kocht hem voor een vriend van haar. Zie je nou wel, een sjaal is genderneutraal! Alhoewel dit echt een gay vriend moet zijn hoor, ik ken geen hetero die dit omdoet. Toen ze blij wegging zag ik dat ze rode schoenen aanhad. (Echt!)

Uiteindelijk heb ik toch een aardige sjaal gevonden op internet. Merkloos en niet zo duur. Ach, als ik een opvlieger heb weet ik niet hoe snel ik ‘m af moet gooien. En mijn nieuwe schoenen doe ik evengoed morgen aan, ook al past er niets bij.