Alledaags

Energieprijs

Op een verjaardag bij vrienden gaat het verhitte gesprek over de ineens schrikbarend gestegen energieprijzen. De maandelijkse lasten worden onderling vergeleken en ooit zo voordelig ogende jaarcontracten verguisd. De maandlasten konden nu wel oplopen tot vijfhonderd euro! Wat een vervelend onderwerp als je net zo lekker aan een taartje zit.  Waar ik normaal graag met iedereen mee klets, had ik er nu helemaal geen zin in. Dat kwam mede omdat ik niet geheel op de hoogte was van het onderwerp. Mensen die van alles verkondigen zonder te weten waarover ze het hebben vind ik altijd vervelend, dus leek het me een bijzonder goed plan om rustig door te eten en niet mee te praten. Is ook heel beleefd natuurlijk.

Gaf me gelijk tijd om er even rustig over na te denken. Ik had inderdaad in de media gehoord dat de gasprijs omhoog gaat en daardoor rekeningen voor klanten stijgen. Soms zelfs met honderden euro’s en dat is best erg. Wij hadden het er thuis nog niet over gehad. Kan me niet voorstellen dat dit voor ons ook gold, anders hadden we dit toch al lang gemerkt? Wij krijgen altijd tussentijds een seintje van onze leverancier, waaruit we kunnen opmaken of het maandbedrag nog klopt met het verbruik. Zo niet dan heb je nog de gelegenheid om tijdig bij te stellen. We hebben wel eens honderd euro moeten bijbetalen, maar kregen meestal een soortgelijk bedrag terug. Na wat blikken van verstandhouding naar mijn lief, vroeg ik zachtjes; ‘hebben wij ook zo’n contract, nee toch?’ Ik had haar ook al even niets horen zeggen, vermoedelijk om dezelfde reden als ik. Toen ik voorzichtig opperde dat wij ‘volgens mij’ niet zo’n contract hadden, bleek dit volgens de aanwezigen niet mogelijk. Vertwijfeld was ik weer stil tot het energie-leverancier-onderwerp van de baan was.

Op mijn aandringen (toch niet geheel gerustgesteld) dook mijn lief daags erna in ons eigen contract. Afgesloten in een tijd dat niemand overstapte. Volgens mij was er toen nog niet eens iets te kiezen en had iedereen hetzelfde. Door de jaren heen kregen wij inderdaad diverse aanbiedingen, waar we nooit op in zijn gegaan. Vaak lijken aanbiedingen voordelig, maar blijken achteraf lood om oud ijzer. Heb je te maken met een hoop gedoe, kleine lettertjes en al met al rompslomp waarop je niet zit te wachten. Zo komt het dat wij nooit zijn overgestapt en nu dus een contract voor onbepaalde tijd hebben. Volgens mij gaan we per maand een tientje extra betalen. Waarschijnlijk mede door de vloerverwarming die we nu ongeveer twee jaar hebben, valt voor ons de prijsverhoging weg tegen onze stookbesparing.

Dat we bij de vloerverwarming ook een nieuwe CV-ketel aanschaften, zal ongetwijfeld ook meegeholpen hebben. Dat ouwe lijk stond de hele dag te pompen en te pruttelen, de nieuwe is zuinig en verbruikt minder. Als er binnenkort weer een controleur komt voor de hele installatie, wil ik hem wel vragen om de temperatuurbegrenzer van de douche wat op te hogen. Ik snap de tv-spotjes hoor; die omwille van het milieu vragen om korter en kouder te douchen. Ik ben er zelf alleen erg slecht in.

Zijn er echt mensen die het redden in vijf minuten? Lang haar wassen en uitspoelen, dat lange lijf scheren en uitsoppen? Ondertussen wil je nog een beetje wakker worden en ondanks dat mijn gezin vindt dat het vies is, hou ik er zo van om ook mijn tanden te poetsen onder de douche. Misschien dat mijn lief het expres gevraagd heeft toen, die temperatuurbegrenzing. Want als ik klaar ben met alles ben ik zó verkleumd dat ik er snel onder vandaan wil.

Fris gedoucht ben ik dit relaas aan het tikken. Vervelend dat mijn hoofdhuid een beetje jeukt. Misschien toch omdat er te vaak en te lang een warme straal op staat? Zo fijn dat er bij ons thuis  in elk geval geen verhitte gesprekken zijn over gestegen energieprijzen. Misschien ook jammer. Want als je zelf verhit bent hoeft de thermostaat niet zo hoog.