Alledaags

Weegschaal

Als zelfs je joggingbroek krap begint te zitten, dan is actie geboden. Ik weet het al maanden; elke keer komt er stiekem een kilootje bij. ‘Ongemerkt’ wilde ik schrijven, maar dat zou gelogen zijn. Mijn broeken zitten ellendig. Sommige passen helemaal niet meer. Nou ja, als ik blijf staan wel maar er mee zitten lukt niet meer. En ik wil niet wéér een maat groter kopen. Zelfs colbertjes beginnen krap te zitten. Gatverdamme. De maat is vol. Overvol. Tuurlijk heb ik in de gaten dat ik steeds meer tussendoortjes eet. Een paar chocolaatjes tijdens het koken. Een handje Jellybeans of een paar dropsleutels uit de box die ons kind zo lekker vindt. 

Na het avondeten wil ik het liefst nog een toetje. En na het opruimen van de keuken wil ik thee met iets erbij. Waarom niet gewoon alleen thee? Het is erin geslopen. Eén koekje is geen drama, maar daar blijft het natuurlijk niet bij.  Na de thee, drinken we nog een glaasje. En daar komt meestal ook weer iets bij. Voorheen alleen in het weekend of als er bezoek kwam, maar ondertussen elke avond.  Ik associeer eten niet alleen met gezelligheid, het ís gezellig!

Zo’n plankje met stukjes stokoude brokkelkaas. Het lijkt wel of er zoutkristallen inzitten die zo lekker voelen tussen je tanden. Een plakje droge Spaanse worst erbij, schaaltje nootjes. Die nieuwe smaak chips, alsof je een echte hete kipvleugel in je mond hebt! Een bitterballetje uit de oven. Plakje rauwe ham, kaasstengeltjes. De laatste tijd eet ik ook graag kaaspepsels. Ongemerkt kauw ik een zakje weg, tot er maar een paar overblijven. En die eet ik dan ook op omdat het stom is om zo weinig te bewaren en zonde is om weg te gooien. Als ik het zakje leeggegeten heb, zijn die harde kaaskruimels (die nog in het zakje zitten) het lekkerst. Als ik het zakje eens beter bekijk, lees ik dat het 4 á 5 porties zijn. Haha, dat meen je niet.  Zullen er echt mensen zijn die 4 á 5 keer uit hetzelfde zakje eten? Er staat ook op dat het 500 calorieën per zakje zijn. Daar proef je niets van, tijdens het eten. Het lijkt een gewoon droog stokje dus het voelt alsof je lekker bezig bent zeg maar. Helaas is de werkelijkheid anders. De reden dat ik nu pas de tekst op het zakje lees is omdat ik het niet eerder wilde weten. Nu moet ik wel want het roer moet om.

Het is al eens eerder gelukt hoor, om ongeveer zeven kilo kwijt te raken. Dan tel ik die keren door de stress natuurlijk niet mee want dan gaat het vanzelf. Nee, die keer dat het boek van Sonja Bakker mijn geheime wapen was. Het werkte, maar na een paar maanden kwamen de eierkoeken en speculaasjes mijn neus uit. En die ellendige magere kaas, die niet smelt als je er een tosti van maakt. Het blijft een soort rubberachtige substantie met weinig smaak. Sonja gaf wel handvaten. Dat je drie keer per dag moet eten wist ik wel. Maar dat je ook twee momenten moet inlassen voor een tussendoortje, dat helpt. Een gezond tussendoortje natuurlijk, zoals een sinaasappel en geen snoep.

Ik heb de app van vriendin Ans weer geactiveerd. Daarmee hou je alles bij. Tijdrovend en irritant, maar ook die geeft je inzichten. Zo ben ik er de vorige keer al achter gekomen dat ik, als ik niet oppas, veel teveel koolhydraten eet. Grootgebracht met het motto; ‘als je trek hebt neem je maar een broodje’ schiet niet op. Brood is lekker maar wij eten een paar broden in de week. Veel teveel natuurlijk. En er moet weer afgewisseld worden, met magere kwark, fruit of een cracker.  Het startmoment heb ik veel te lang uitgesteld. Wilde eerst de koelkast en kast een beetje leeggegeten hebben. Maar als de feestdagen eraan komen, koop je meer en krijg je meer. De kasten zijn dus bij lange na niet leeg. Lekkere zoutjes, nootjes, kaas, worst, alles is er nog. Ook nog een bekertje slagroom en een doos bonbons. Als ik begin met minder eten, wordt pijnlijk duidelijk hoeveel ik eet. Dan blijven er namelijk dingen staan die op den duur weggegooid moeten worden. Andere gezinsleden eten ze namelijk niet, alleen ik. De slagroom blijft vast staan. De bonbons zal ik in de schaal doen. Die kauwt ons kind wel ongemerkt weg voordat we gaan eten. Ik heb veel  groente en fruit gekocht. Kip, vis en mager gehakt aten we al. Varkensvlees liever niet, ook dat was al zo. Meer bewegen, het komt goed. Ik ben begonnen, nu al een paar dagen. Gisteravond van ellende ongeveer een halve liter thee gedronken.  Nou ja, wel met de laatste Kokosmakroontjes erbij, want die moesten nog op. Dat kon nog, volgens de calorieën van mijn app. Het moet ook vol te houden zijn, dus af en toe iets kleins mag van mezelf. Jammer dat ik er vannacht vier keer uit moest om te plassen. Vanavond minder thee dan maar. De weegschaal geeft meteen resultaat. Dat geeft de burger moed. Maar mijn buik roept me de hele dag. Ik negeer hem.