Alledaags

Tandenborstel

Onze elektrische tandenborstels zijn aan vervanging toe. Ze waren al een tijdje aan het verslonzen, wat goed zichtbaar was aan de afbrokkelende rubber handvaten. Maar als zuinige Zaankanters gaan we natuurlijk niet tot aanschaf over zolang het oude het nog doet. Toen ik van de week één van de twee terug wilde zetten in de oplader, ging het sensorlampje niet meer uit. Dat rode licht gaat aan wanneer je tijdens het poetsen te hard duwt. Nu verlichtte het rode schijnsel de badkamer en gaf me een vervelend gevoel. Godzijdank hebben we daar geen doorzichtige raambekleding. Dilemma: ging ik naar bed met dit brandende licht of liep ik dan het risico dat het ding zou ontploffen of in brand zou vliegen? De rookmelder op de overloop ligt volgens mij nog te wachten op nieuwe batterijen. Nee, voor de zekerheid verplaatsten wij de tandenborstel naar ons terras buiten.

Toen de volgende ochtend het licht gedoofd bleek, zijn we er toch maar weer mee gaan poetsen. Want met drie personen de beschikking hebben over nog maar één oud werkend exemplaar, dat is wel zeuren. Tijdelijk op elkaar moeten wachten is nog niet het grootste probleem. Omdat de laadcapaciteit door de jaren heen terugloopt, zit er nauwelijks nog beweging in het ding als je poetser nummer drie bent. Volgens ons kind is dit niet waar, maar ondanks dat liet hij mij niet voorgaan. (En voor de mensen die denken dat we elkaars tandenborstel gebruiken; wij hebben ieder onze eigen opzetborstel)

Omdat we ons niet kunnen herinneren hoe lang we ze al hebben en het rode licht meerdere keren per week niet uitgaat, moeten we toch aan wat nieuws. Mijn lief speurt op het internet. Omdat het gezellig is schuif ik aan en loer mee. Oral B beviel, dus beperken we ons tot dit merk. Maar wat is er ineens veel keus en waarom zijn sommige betaalbaar en andere wanstaltig duur? Ik had wel eens een zwarte gezien maar zag nu ook goud, roségoud, roze, rozenkwarts en onyx zwart. Oké, die roze was een speciale editie. Fijn dat we de kinderversies kunnen overslaan. Ons kind is te groot voor de Disney-, Starwars- of Spiderman editie. Ook de appeltjesgroene vindt ie vast niet leuk.

Wat zijn de verschillen tussen de ‘Genius 8900’, de ‘PRO 600 of PRO 3 3900’ en de ‘Genius X’? We ploeteren ons een weg door productdetails, prijzen en aanbieders. Hee, die is goedkoop?! Gierend van het lachen zijn we blij dat we de term ‘refurbished’ kennen. Nee, wij willen geen tandenborstel die door iemand is gebruikt! De naam van de website is ook al zo lollig; ‘2ekansje.com’. De aanbieder vertelt dat ie niet gebruikt is maar dat alleen de verpakkingsdoos lelijk is. Jaja.

We zwoegen verder en ik verbaas me over de teksten die ons om de oren vliegen; ‘dieptereiniging’, ‘zachte borstelroutine’ en ‘intense standen voor wittere tanden’. Maar het wordt nog erger. Ik lees over ‘3-D mondtracking met A.I.’ en ‘2 10 G handvaten’. Een ‘poetsdrukcensor’ hadden we al (ik wist niet dat dat zo heette) maar die is wel handig. Ongemerkt duw je harder als je naar bed wil. Blijkbaar was het rode licht te ingewikkeld dus tegenwoordig is dat lampje vervangen door rood, wit en groen. Een soort stoplicht in je mond dus. En via een app kun je je borstel aan je mobiele telefoon verbinden. Nee, hou op! Via de app krijg je ‘extra functies tot je beschikking, zoals bijvoorbeeld (na elke poetsbeurt) een uitgebreid verslag of poetsondersteuning tijdens het poetsen’. IK WIL GEEN APP! Als ik mijn tanden poets, betekent dit dat ik moe ben en wil slapen. Of dat ik me klaarmaak voor een uitje of een doodgewone werkdag. Zijn er echt droeftoeters die de tijd nemen (en hebben) om die poetsbeurt lekker uitgebreid te doen plaatsvinden met als extra nog een uiteenzetting achteraf? Ga iemand anders vermoeien. Alleen daarom wil ik het duurdere model niet.

Ik moet lachen omdat ik het zo stom vind maar merk ook dat het me irriteert. Producenten spelen handig in op de luxe behoeftes van het gepeupel. Mijn lief laat zich niet zo makkelijk het veld uitslaan en gaat over tot de aanschaf van een middenklasser duo-pak. Lekker, ze worden morgen al thuisbezorgd. Je bent vast veel stoerder met de roségouden versie dus daarom nemen wij gewoon wit.

De ochtend erna pak ik lekker weer mijn traditionele vertrouwde handtandenborstel. Als je net wakker bent is die toch het fijnst om slaapdronken een beetje geruisloos heen en weer te schuiven in je mond. Jazeker, de elektrische maakt het veel beter schoon. Maar hoe vuil is mijn gebit vannacht geworden? Voordat ik ga slapen poets ik uitgebreid elektrisch en gooi er daarna nog een paar tandenstokers tegenaan. ’s Morgens vroeg hou ik me bij mijn medium-softe klassieker, veel goedkoper ook.