Alledaags

Oudekaashielen

Toen ik van de week op mijn werk kwam viel mijn oog direct op iets geks. De normaal altijd zo keurige Esmee had geen schoenen aan. Toegegeven; dat is wel een lekkere binnenkomer, want ik moest gelijk lachen. De laatste keer dat ik iemand even goed heb zien stofzuigen onder dat bureau, kan ik me niet herinneren. Dus de kans dat Esmee gewoon even van de frisse zachte ondergrond wilde genieten, was onlogisch. Haar blote voeten raakten de vloer dan ook niet zag ik, maar rustten op het onderstel van haar bureaustoel. Dat deel is iets frisser dan die vloerbedekking, maar dat terzijde. Wij zijn nou eenmaal best viesneuzen. Maar ik geloof dat ik zelfs het ‘goedemorgen’ heb overgeslagen en direct met de deur in huis viel om te vragen waarom ze blootvoets was. Ze had open zomerschoenen aan en daarom even lekker haar voeten ingesmeerd. Maar om het gevaar voor eigen leven wat te beperken, moest ze ze even laten drogen. Want ze slipte steeds weg in haar schoenen. Ik begreep het volkomen en hoopte stiekum dat ze deze verzorgingstips op grote schaal zou uitdragen. In een landelijke campagne ofzo, of via een spotje in een reclameblok.

De zomer is begonnen en de temperatuur doet gezellig mee. In Nederland loop je óf in je donzen-dekbed-jas óf te zweten in je hemd. Het lijkt wel of de tussenweg er niet meer is. Nu het bloedheet is, haalt iedereen het zomergoed weer tevoorschijn, inclusief schoeisel. Het is ook lekker om iets luchtigs aan te hebben, maar van mij mag men best iets kritischer zijn.

Als je onderstel de hele barre winter ingepakt heeft gezeten, is het nou niet gelijk toonbaar. Ik weet niet hoe het bij anderen is, maar bij mij is er dan wat werk aan de winkel. Je kunt het natuurlijk tussentijds bijhouden maar doe je dat niet, doe het dan in elk geval voordat je ermee voor de dag komt. 

Ben ik de enige die het vervelend vind om te kijken naar te lange onverzorgde teennagels? Nog even daar gelaten of er vuil onder zit, dat is helemaal verschrikkelijk. En als je er een gezellig lakje op doet, hou het dan een beetje bij. Of haal het eraf. Het zicht op die afgebrokkelde ellende stemt mij niet vrolijk. Aan korsten, pitten en eelt kun je iets doen, wist je dat? En dat hoeft echt niet direct bij een pedicure (alhoewel dat wel heel lekker is). Met een vijl, puimsteentje, krabbertje, voetensetje van de Aldi of de Lidl, kom je ook een heel eind. En daarna even afmaken met een flinke lik crème. Net als Esmee. Het aller ergst vind ik de gescheurde eelthielen. Die zien er meestal uit als een oude kaaskorst. Als je pech hebt, ruiken ze ook vast zo. Gelukkig ben ik groot, en heel veraf van die kaaskorsthielen. Ik wil er niet naar kijken, maar op de een of andere manier trekt toch mijn oog ernaar. Ik begrijp niet zo goed dat je je fijn voelt, met zulke hielen. Soms zie ik wel eens een echtpaar lopen waarvan er dan eentje zulke hielen heeft. Daar begrijp ik helemaal niets van. Zegt die ander dan niet (een beetje diplomatiek uiteraard) dat er een smeerseltje op moet? Of krijgen ze dan ruzie en ben je er na zoveel jaar mee gestopt om het aan te geven? Of vinden deze mensen het niet erg, dat je ’s avonds gezellig samen op de bank kruipt en je lief zijn of haar oude kaashielen onder je knieholtes wurmt? Dat die schilferige korsten ook aan jou gesmeerd worden?

Als ik gedoucht heb en alles is ingesmeerd, schiet ik ook in mijn zomergoed. Het luchtige grijze bloesje dat al jaren in mijn kast hangt, vind ik nog steeds leuk. Maar ondanks dat ik ‘m vorig seizoen gestreken heb weg gehangen, zit ie nog vol kreukels. Ik trek ‘m toch aan en inspecteer mezelf in de spiegel. In mijn gedachten hoor ik Esmee hartelijk lachen, waarna ze zegt; ‘Nee Tan, dat kan echt niet, die moet een boutje hebben!’ Zuchtend trek ik ‘m uit en probeer mijn gezin niet wakker te maken als ik de strijkplank uitvouw. Zeven minuten te laat verschijn ik op mijn werk. Waar het mechanische verwarmingssysteem niet werkt. Buiten is het 25 graden, binnen gevoelsmatig 15. De hele dag heb ik ijsarmen en zit ik beeldig te zijn met bevroren blote voeten. Zelfs een opvlieger zou nu welkom zijn, maar zelfs dat kreng laat het afweten.