Alledaags

Griekse goden

Al maandenlang worden het aantal dagen voor vertrek bijgehouden via een speciale app. De groepsapp ‘Griekse goden’ is al net zolang volop in bedrijf. Het realiseren van het vooraf bedachte goddelijke lichaam is niet iedereen gelukt maar een paar ervan zijn aardig ver gekomen. Zo ook ons kind. Maandenlang bracht hij zoveel mogelijk tijd door in de sportschool om straks te kunnen ‘shinen’ in Kos. ‘Los op Kos’ is het gezamenlijke motto. Waarvan eerst mijn maag nog draaide bij het idee alleen al, was het voor mij goed dat het nog een tijdje duurde. Langzaam meegroeien in het loslaatproces.

Ik realiseer me dat het hebben van twee moeders soms een verlammende uitwerking kan hebben op ons apegatje. Ik hou van plannen, overzicht, lijstjes, voorbereiding en wil niets aan het toeval overlaten. Bij ons staat voorafgaand aan een tripje meestal de week ervoor al een koffer of tas klaar en zo niet, ligt er minimaal een stapeltje dat mee moet. Omdat ons gezin totaal van elkaar afwijkende werkroosters heeft, zien we elkaar minder vaak en regelmatig niet gedrieën gelijktijdig. Mijn tips en instructies zijn meestal al in eerder stadium door mijn lief aangedragen waardoor ik me bewust een beetje afzijdig heb gehouden. Ons kind vond ons maar zeuren en liet meerdere malen weten dat het ‘allemaal wel goed zou komen’. Nu hij ouder wordt weet hij diplomatieker te antwoorden, wetend dat dit ruzie voorkomt. Hij bedoelt eigenlijk ‘zeik niet zo en laat me met rust’.

Desondanks probeerden wij hem uit alle macht wat handige reistips mee te geven. ‘Gooi nou op tijd al je kleren in de was die je mee wil nemen en leg ze daarna apart’. Moet je nog iets kopen, heb je echt alles? Neem je vakantie wat ruimer zodat je tijd hebt voor je voorbereiding!’ De kreet ‘het komt goed moeders’ heb ik veelvuldig horen vallen maar stelde ons natuurlijk niet gerust.

Het inplannen van vakantiedagen op zijn werk was een beetje te laat waardoor hij tot vrijdagavond nog moest werken. Mijn lief heeft ongeveer de hele week al ruzie met hem omdat hij goedbedoelde tips en adviezen in de wind slaat. Als je midden in de nacht thuiskomt van je horeca-baan, sta je niet vroeg op en als je klaar bent met je ochtendritueel wil je naar de sportschool, eten en weer door naar je werk. Het resultaat hiervan was dat ik op donderdagavond (nog op mijn werk) een appje kreeg van ons kind of ik alsjeblieft zijn was wilde ophangen die hij in de machine gedaan had. Diezelfde dag liet hij zich ontvallen dat hij eigenlijk te weinig shirts had. In onze gezinsapp verscheen de vraag ‘kost zonnebrand €23,-?!’ Mijn lief had hem de stad in gestuurd om zijn zaken te regelen. Het moet gezegd worden; hij heeft zich wel te pletter gewerkt vooraf. Met die bankrekening zit het wel snor. Online bestelde ik snel nog een leuk shirt voor hem. Alhoewel ik stiekem denk dat hij, door de hittegolf die daar heerst, gewoon de hele week in ontbloot bovenlijf gaat lopen. Het Six pack moet natuurlijk wel geshowd worden.

Na eindeloos getouwtrek van mijn lief lag er een dag voor vertrek eindelijk een koffer geopend onder zijn bed. Alles wat ik zelf niet mee zou nemen naar een bloedheet land zat erin; lange synthetische trainingsbroeken, warme gympen en badslippers. Ik moest lachen om zijn hysterische zalmroze Hawaï-shirt met palmbomen en ananassen erop. Kon ik stiekem maar mee in die koffer. Oma is er om afscheid te nemen en vult het budget nog wat aan. Wat zou ik graag (natuurlijk voor hem onzichtbaar) willen zien hoe hun appartement eruitziet na een paar dagen. Wat ze gaan eten (of ze gaan eten) en of ze elkaar nog leuk vinden na die week. Mijn lief moest werken de zaterdagochtend toen hij werd opgehaald door één van de vaders. Ik druk ons kind op het hart dat hij, wat er ook gebeurt, ons moet bellen als er iets is. Dat we er voor hem zijn. Dat hij moet genieten, alles moet doen wat hij wil, zolang hij maar weer veilig thuiskomt, volgende week zaterdag. Hij vindt me relaxed en dat ben ik ook redelijk. Op het laatste moment ontfutsel ik hem nog de huissleutels die in zijn broekzak zaten. Hij weet het nog niet, maar het welkomstcomité wacht hem echt wel op, wanneer hij dan ook thuiskomt. Was het maar vast zover.