Alledaags

Najaar

Niets is heerlijker dan wakker worden van het opkomende zonnetje dat vrolijk onze slaapkamer in schijnt. Maar ineens valt het me op dat het nog donker is als mijn wekker gaat om 06.10 uur.  Het is gedaan met het zomerse weer en het najaar doet zijn intrede. In de badkamer staat nog steeds het raam standaard op een kiertje maar vandaag voelt het kil in plaats van lekker fris. Doorwarmen onder de douche dan maar. Als ik beneden kom schemert het en moet de lamp alweer aan boven de eettafel. Tegen de tijd dat ik de honden uitlaat is het gelukkig net licht. Ik voel me altijd zo’n mol in het donker, elk jaar ga ik met frisse tegenzin de herfst tegemoet.

Boven het veld hangt een dikke laag mist. Op het pad blijven, want de honden zijn doorweekt als we nu het natte gras ingaan. Zo kort geleden liep ik hier nog gedachteloos met de zon in mijn gezicht de dag tegemoet. Nu is het oppassen geblazen waar je loopt, want voor je het weet glij je uit over een dikke naaktslak. Die zijn wel gek op vocht. Terwijl ik goed oplet voel ik een spinnenweb over mijn gezicht glijden.

De hele zomer liep ik in korte broek om die witte benen een beetje kleur te gunnen. Net nu ze lekker bruin zijn gaat mijn lange broek er weer over en niemand die ze ziet. Ik trap er elk jaar weer in. Om die net zo gekleurde voeten zit weer een lekker warm sokje. Van de week probeerde ik het nog even op mijn pas gekochte sandalen, maar had de hele dag ijsvoeten. Op straat spot ik af en toe nog een meneer in korte broek. Hebben heren ook last van opvliegers? Of hoopten zij misschien net als ik dat het nog lekker zou zijn. Onze barbecue staat nog hoopvol onder het afdak. Ondertussen vraag ik me af of ons kind zijn winterjas van vorig jaar nog past.

In de tuin heb ik alle uitgebloeide Hortensia’s al teruggesnoeid. Aan de bomen kun je zien dat ze al geel worden, hoe lang zullen de bladeren er nog aanhangen? Als alles eraf is zal ik ook de Wilgen weer afknippen om ervoor te zorgen dat ze niet meters hoog worden. Mijn lief heeft tijdens één van de laatste warme dagen het zwembad leeg laten lopen en schoongemaakt. Een enorme klus elk jaar. Net toen hij helemaal droog was en we hem wilden opvouwen zagen we dat er een gaatje in zat. Omdat we geen zin meer hadden om hem te plakken is er een cirkel omheen gestift voor volgend jaar. Grote kans dat we dat tegen die tijd weer vergeten zijn en het ding alsnog de Kliko ingaat.

De drieweekse zomervakantie lijkt alweer zolang geleden. Elk jaar zeggen we tegen elkaar dat we nog een super najaar kunnen krijgen in augustus en september. Kan me niet heugen wanneer dat was. Ik verlang altijd zo naar wekenlang aanhoudend stabiel lekker zomerweer. Dat je in je T-shirt de deur uit kunt lopen zonder na te denken. Wil zo graag lange zwoele zomeravonden waarbij je buiten eet, daar de koffie doet en uiteindelijk eindigt bij het knapperende buitenkacheltje tot in de nachtelijke uurtjes. Nog even het vakantiegevoel ervaren na werktijd. Kan me niet herinneren wanneer dat was. Op kantoor is het tot het eind van het jaar een gekkenhuis, dus de eerste verlofdagen zijn pas volgend jaar. Uitgerekend nu vallen alle feestdagen in het weekend.

In de supermarkten liggen alweer maanden pepernoten. De voorraad nieuwe agenda’s moet nog worden aangevuld voor komend jaar. Ik heb er al naar gezocht maar die voor mij zat er nog niet tussen. De aanwezige exemplaren waren te groot, te klein, te slap, te dik, te zwaar, te saai, te jolig of te truttig. Voel ik nou een winterdip aankomen? Moet toegeven dat ik verrast was bij het zien van boerenkool in de supermarkt. Wilde het liefst gelijk naar de Hema voor worsten. En die fijne gietijzeren stoofpan kan ik ook weer opduiken, al lang geen sudderlapjes meer gegeten.

De nieuwe programmering op tv is hier enthousiast ontvangen. Alle fijne dingen zijn weer begonnen. We hebben de schoorsteenveger laten komen zodat we, zodra het echt koud is, weer een paar houtjes op het vuur kunnen gooien zonder angst voor brand. Ineens is het weer lekker weer voor de geurkaars van Rituals. Nog even, dan gaat de klok alweer een uur terug. Een extra uur kunnen slapen is toch wel echt een kadootje. Door alle hectiek weet ik zeker dat deze laatste maanden van het jaar om zullen vliegen. En dat komt mooi uit want als het eenmaal januari is, ben ik alweer aan het aftellen richting voorjaar!