Alledaags

Buikomvang

Mijn lief heeft een ellendig artikel gelezen over hoe groot je buikomvang mag zijn. Niet meer dan 88 centimeter. Op de eettafel zie ik het gebruikte meetlint nog liggen. Ik negeer hem en vind het op voorhand al een stom verhaal. Waar is die 88 cm op gebaseerd? Op de omtrek van je skelet? We zijn toch allemaal anders? Ook zonder te meten weet ik al dat ik erboven zit. Terwijl ik zachtjes mopper dat ik het allemaal wel weet (maar niet doe), somt mijn lief op welk eten ongezond is en wat niet. Uiteraard ben ik net terug met de wekelijkse boodschappen, dus kan er niet meteen rekening mee gehouden worden. En ach, volgende week is de ergste schrik rondom die buikomvang vast wel weer een beetje weggezakt.

Maar het is wel irritant dat mijn broeken zo ontzettend krap zitten dat ik er de hele dag aan loop te sjorren. Ik droeg ze namelijk 7 kilo geleden ook al. En dat is net die anderhalve maat verschil wat maakt dat ie wel lekker zit. Ja, ik heb wel eens Havermout gegeten. Nee, daar is niks aan. Alsof je stoffig karton eet, zo smaakt het. En ja, ik vind zoete aardappels heerlijk. Maar dan het liefst bij de Smullers, gefrituurd en onder een deken van frites- en satésaus met uitjes. Collega Jennifer merkte op dat zoete aardappels groenten zijn. Dat kwam mooi uit, zo hadden we mooi onze dagelijkse portie maar weer binnen. Ik maak ze ook wel eens in de oven, maar dan klaagt mijn gezin dat het slappe Harry’s zijn. En daarbij, ze zijn 3x zo duur dan een ordinaire pieper. Maar ik wil ze best vaker eten. Want ik weet het, wij eten teveel koolhydraten. Maar van een groot bord pasta of rijst word ik nou eenmaal heel vrolijk. En een stamppot zonder piepers lukt ook niet. Een kleinere portie eten vind ik vervelend, want dan duik je na een uur de kast weer in op zoek naar lekkers. Ik ben grootgebracht onder het motto; ‘als je trek hebt neem je maar een broodje’. Honger heb je sowieso niet. Waarom is het toch zo lastig om op gewicht te blijven?!

De lingeriewinkel maakt reclame voor de zomercollectie badpakken van Doutzen Kroes. ‘Let the summer begin’ staat erbij. Jeetje, als ik ook maar één zo’n bil had als die van Doutzen, dan wist ik het wel. Dan zou ik die ook aan iedereen willen tonen. Ik ben al blij dat het elastiek van mijn bikinislip nog in tact is. Een onverwachte zwempartij kan echt heel ellendig zijn als de rek uit je pijpje is. Trouwens, een tip voor iedereen; voordat je van huis gaat, doe je zwemgoed even aan en kijk in de spiegel. Kan het nog? Nergens uithangende vellen, lellen of bossen? Ik vind zo’n check vooraf echt niet gek. Tuurlijk heb je niet 1-2-3 een nieuwe in huis, maar dan kun je er nog een shirtje overeen doen, ofzo.

Van de week paste ik een broek in de winkel omdat ik ook wel eens wat anders wil dan spijker. Toen ik mijn jas uitdeed in het pashokje ging alles nog goed. Wat was ik lekker bruin! Ja, alleen mijn hoofd en armen natuurlijk. Toen de onderkant uit ging gaf ik licht. Ik hoefde maar één been in een pijp te doen of ik wist het al. Dit was ‘m niet. Waar ik vroeger altijd kon slagen in deze winkel en alleen maar mijn maat hoefde te pakken, was het nu andere koek. Bij mijn billen had ik stof teveel, bij mijn kuiten te weinig. Nou krijg ik daar niet direct een minderwaardigheidscomplex van, maar begrijpen doe ik het niet. Heeft de gemiddelde vrouw een enorm breed lijf en hele dunne beentjes? Blijkbaar. Al had ie wel gepast, ik heb er toch geen leuke schoenen bij. Uit dat kreng. Het leuke shirtje wat ik ook paste was te wijd en te kort en het truitje dat was afgeprijsd stond stom. Ik heb een decadente kast vol kleren maar het wordt allemaal zo krap.

Op de terugweg bij Appie lekkere thee gekocht. De gevulde Borek met kip heb ik wel een tijdje in mijn hand gehouden, maar toch weer teruggelegd. Daar was ik best een beetje trots op. Ondanks dat ik achteraf ook spijt voelde dat ik hem niet had, want ze zijn zoooooo lekker. Vooral dat heerlijke krokante bladerdeegkorstje met die zaadjes erop. Maar ja, toen moest ik die avond wel chips nemen, want de nootjes waren al op. Lekker ook de allerhande meegenomen. Snel koekeloeren of er nog een lekker recept instaat. Mijn lief wilde wel een wijntje, het was immers vijf uur. Ik vond dat ik een Portje had verdiend.  En het meetlint ruim ik straks heel snel en onopgemerkt op, op een onvindbaar plekje.