Alledaags

Hittegolf

Zomer 2020 is een bijzondere; het is geloof ik sinds 1903 niet meer zolang zo heet geweest. Het hilarische hitteplan is al dagen van kracht. Hilarisch ja, dat heeft Claudia de Breij al jaren geleden in een van haar conferences uitgelegd. Elk jaar komt het filmpje wel weer ergens voorbij en elk jaar weer kan ik er hard om lachen. Mijn moeder belde me eens aan het eind van zo’n bloedhete dag en zei me dat ik haar had moeten bellen. Ik moest namelijk op haar passen, omdat het hitteplan was. We hebben samen gelachen maar natuurlijk alleen omdat mijn moeder fit is. Ze laat het wel uit haar hoofd om in die bloedhitte in de zon te gaan zitten. En als je 75+ bent hoef je geen uitleg meer van de weerman over het dicht houden van ramen en zonwering. Ik mag toch aannemen dat ze die tip op haar leeftijd, al jaren eerder ter harte hebt genomen. En dat heeft ze. Evengoed bellen we regelmatig. Niet omdat het hitteplan is maar omdat we dat gezellig vinden. Of omdat het alweer twee dagen geleden is, want dat is echt te lang.

Ik moet toegeven, de warmte maakt alles wel anders dan anders. Waar ik anders flink sputter wanneer het zomerdekbed van mijn lief uit de hoes moet omdat zij het anders te warm heeft, slaap ik nu zelfs óp het laken. En de ventilator die zo’n irritante herrie maakt dat ik er niet van kan slapen, draait nu de hele nacht. Niet dat het echt verkoelt, maar dan heb ik in elk geval het idee dat ik er alles aan gedaan hebt. Hij houdt me ineens niet meer wakker. Door de hitte zijn we zo gaar, dat we direct vertrokken zijn voordat we kunnen klagen over het geluid of de hoge temperatuur. Ondanks dat wij ook alles dichthouden overdag en in de avond de boel open gooien als de zon weg is, is het 29 graden in de woonkamer. Zodra je de trap oploopt voel je een hittedeken over je heen vallen. Ik wil niet weten hoeveel graden het boven is. Het is vreselijk. Vermijden van de bovenverdieping lukt niet echt, want daar is ook de badkamer. Zelfs onze puber gaat uit zichzelf onder de douche. Hij komt tijdens deze dagen alleen thuis om de boel op te vreten, te douchen en te slapen. Oh ja, hij komt ook schoon goed halen en proviand om de dag mee door te komen. En nee natuurlijk kan hij geen kleinere handdoek meenemen als ze gaan zwemmen, want daar past zijn lijf toch niet op?! Als mijn lief ‘s avonds vraagt of zijn badlaken vandaag weer zo vies is moet ik lachen. Valt mee hoor, zegt hij. Het eerste wat bij me te binnen schoot toen ik hem zag was dat er vermoedelijk 32x een brommer overheen gecrost was.

Voor iemand die gek is op wassen zijn dit topdagen. Gister heb ik twee bedden afgehaald, het beddengoed gewassen en diezelfde avond er weer op kunnen leggen. Inclusief drie moltons en de kussens. De kussens van de bank zijn gewassen en ook de fleecedeken die erop ligt. De lekkere zachte douchematjes waren diezelfde dag nog droog. De wasmand is leeg en de inhoud ervan ligt alweer in de kast. Nee hoor, mij hoor je niet zeuren over het weer. Tussen het wassen door heb ik drie ijsjes gegeten. Prima vol te houden en ik vond dat ik het verdiend had.

Al dagenlang hoor ik baby’s en peuters huilen en als ik in de tuin ben. Ik snap het. Wat moet je in hemelsnaam als je niet kunt praten? Als huilen de enige manier is om je te kunnen uiten? Maar toen ik gisteravond voor pampus op de lakens lag had, ik ook opeens zin om heel hard te gaan huilen.

De waterleverancier heeft de bevolking opgeroepen om NIET de zwembadjes te vullen in verband met schaarste. Gelukkig staat ons bad al vanaf het voorjaar. Door het filter (en ons opperhoofd zwembad) is het water nog heerlijk schoon en fris. Niemand kan ons dus betichten van groot watermisbruik. Als ik het kantelraam boven dichtdoe, zie ik dat het bad bij de buren gifgroen is en licht geeft. Ik mag hopen dat zij daar niet ingaan, behalve als ze het leven niet meer zien zitten natuurlijk. Wat netjes dat zij zich ook aan de oproep houden. Maar ik realiseer me dat het geen doen is als je kleine kindjes hebt. Op een andere plek dan in het water wil je toch niet zijn op dit moment? Vullen die badjes en het kroost erin kieperen zou ik zeggen. Weet zeker dat het een hoop gehuil zou schelen.