Er is een nieuw televisieprogramma en ik lees in de aankondiging: ‘Domino Challenge, een gloednieuwe epische zaterdagavondshow’. Wat een treurnis. Ik zal gelijk met de deur in huis vallen, ik vind domino stom. Nou ja, niet als je het als spelletje speelt met een vierjarige, dan is het gewoon leuk. Maar wie heeft bedacht dat het bijzonder genoeg is om een programma te maken over vallende stenen? Wie kijkt daarnaar? Zijn er echt mensen die thuisblijven om dit niet te missen?
Het begon allemaal in 1986 bij de TROS. In het programma ‘de eerste de beste’ was een recordaantal vallende stenen te zien. Geen idee hoe groot dit aantal was, maar iedereen was trots en euforisch. In die tijd waren er nog maar 2 kanalen op televisie, ik vermoedde in eerste instantie dat dit de reden was dat het programma zo goed scoorde. In 1988 bereikte Nederland zelfs het Guinness Book of Records met 1,3 miljoen vallende stenen. Gut gut. Is het erg arrogant als ik bedenk: zet mij een paar weken met een ploegje in een hal met 1,3 miljoen stenen met de mededeling dat ik er pas uit mag als alles staat?’ Ik zou dolblij zijn als het klaar is maar om nou te zeggen dat het een enorme prestatie is?
Daar dachten de Nederlandse televisiekijkers anders over. Tot 2009 keken jaarlijks 2 miljoen mensen naar de vallende steentjes. Wereldwijd zelfs 50 miljoen. Iedereen koekeloerde naar die hal in Leeuwarden, elk jaar met een gezellig ander thema, waar in hoogtijdagen zelfs wel 5,8 miljoen stenen vielen. Voor mijn gevoel net zo’n klus als die eerdere 1,3 miljoen, alleen dan met een langere opsluittijd.
In 2005 was het eindelijk een keer leuk omdat een mus 23.000 stenen omver stootte. Ik was één van die Nederlanders die hoogst verontwaardigd was dat het arme diertje werd doodgeschoten door Faunabeheer. Is het zó gesteld met het rechtssysteem in Nederland? Dat je iets mag doodschieten omdat er anders dominosteentjes omvallen? Een website bood vervolgens duizend euro als het iemand zou lukken om een miljoen stenen om te gooien. Ruud de Wild van Radio 538 verdrievoudigde deze som. Mensen uit de omgeving van Leeuwarden meldden zich al met muizen en bladblazers. Wat geweldig. Ik kan me dit niet herinneren maar lees het nu op Wikipedia. Helaas was het zonder resultaat omdat SBS6 en Endemol het pand hadden voorzien van 24-uursbeveiliging. Leeuwarden gaf toe dat de situatie volledig uit de hand gelopen was maar zette geen extra politie in. Ik hoorde dat de vogelmoordenaar, die zelfs in 2019 nog doodsbedreigingen ontving, politiebewaking had. Er werden aanklachten ingediend tegen de tv producent en Faunabeheer en er kwamen Kamervragen. Tot uiteindelijk de minister van Landbouw besloot dat het beestje inderdaad onterecht was doodgeschoten. Het vogeltje (zonder linkervleugel, die is eraf geknald) is uiteindelijk opgezet en is nog steeds te bezichtigen in het Natuurmuseum Fryslân.
Inmiddels hebben we ontelbare tv-kanalen, streaming services en websites en desalniettemin heeft iemand bedacht dat het volk het leuk gaat vinden als de dominostenen weer uit de mottenballen gehaald worden. Nee, nu geen recordpogingen meer maar acht ‘bouwteams’ die wekelijks de ‘strijd met elkaar aangaan’ om de creatiefste en meest imposante werken van maximaal 2 miljoen stenen. Ik weet zeker dat die ‘bouwers’ weer zwetend en bloedserieus bezig zijn alsof hun leven er vanaf hangt. En, wanneer het lukt, ook weer staan juichen en elkaar in de armen vallen alsof ze net een hele volksstam van de dood hebben weten te redden.
Een ‘epische zaterdagavondshow’ wordt het genoemd door de makers. Voor de zekerheid check ik nog even of ik echt weet wat dat betekent. Episch is groots, meeslepend, heldendichtwaardig, opwindend, spannend. Voor het geval je anders vermoedde, ik ga niet kijken. Voor iedereen die dat wel wil doen: elke zaterdagavond om 20.00 uur op RTL-4.